Hrana
Energijska vrednost hrane, ki jo na dan poje zmerno aktiven človek z maso 65 kg, je približno 2600 kalorij (= 1 kcal = 1000 kalorij). To je enako 3 kWh na dan.
Če vštejemo še stroške proizvodnje hrane na začetku verige, je naš energijski odtis precej večji. Odvisen je od tega, kakšno hrano jemo: smo vegani, vegetarijanci ali mesojedci?
Poraba energije za hrano je največja pri mesojedcih. Energija, ki jo potrebujemo za pripravo hrane za tipičnega porabnika zelenjave, mlečnih izdelkov, jajc in mesa, je približno 12 kWh na dan.
Večina te energije telo sčasoma zapusti v obliki toplote. Ljudje torej delujemo kot grelci okolice z močjo nekaj nad 100 W, kar lahko primerjamo s srednje močno (klasično) žarnico.
Pri tej oceni porabe energije za hrano ni vključena poraba, povezana z gojenjem, gnojenjem, predelavo, hlajenjem in prevozom hrane.